Gáz a Mézga?

Tudom, hogy sokan tartózkodnak attól, hogy a gyerekük tévézzen, de nálunk ez is a porontyszórakoztatás egyik alternatívája, sőt, én álmos reggeleken néha “villanypásztorként” is használom. Mióta kábelszolgáltatónk kivette a szerintem egyetlen nézhető rajzfilmeket sugárzó csatornát az előfizetési csomagunk repertoárjából, a reggeli “mégötpercethagydanyátpihenni” idejében mesedévédékhez folyamodtam. Az itthoni gyűjteményben saját gyerekkorom kedvencei lelhetőek fel, többek között az Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai című sorozat.

Különböző fórumokon a szülők sokat szapulták már napjaink gagyi külföldi rajzfilmjeit, és a régi jó kis magyar rajzfilmeket favorizálják helyettük, köztük a Mézga családról szólót is. Elismerem, hogy gyerekfejjel szórakoztatóak a történetek, de nézzétek meg egyszer odafigyelve, hogy miféle családi életet mutat be ez a régi kedvenc. Én is csak akkor döbbentem rá ennek fontosságára, amikor a kétésfélévesen közölte: “Pofont akarok adni neked!” Az idézet pedig a meséből származik…

Emlékeztetőül : a csacsika család legidősebb férfi tagja a tisztes családapa, Mézga Géza, aki hivatalnokként dolgozik. Felesége, leánykori nevén Rezovits Paula, minden bizonnyal háztartásbeliként terelgeti csemetéit (és – hozzá kell tennünk – férjét is). A família folyton civakodó testvérpárja pedig a tinilány Kriszta, és a kiskamasz Aladár. A háztartáshoz tartozik még Kriszta fekete cicusa, Maffia, és Aladár kutyája, Blöki. A szereplők különös kalandjain túl bepillantást nyerhetünk a család mindennapi életébe is, és itt kezdődik a problémám!

Bizonyítékul az Akerkiter című részből kiragadok pár jelenetet negatív példaként.
Krisztát édesapja megkéri, hogy tanuljon, de ő pimaszul elutasítja, és ezt mondja: “… te meg akkor csak bosszankodsz, hogy nem az történik, amit te akarsz!” Géza, az apa ezen felháborodik, mire felesége, Paula, rátromfol: “Hogy szerezzen egy olyan ember érvényt az akaratának, akinek még annyi akaratereje sincs, hogy önmagának parancsoljon!” Szó szót követ, finom kis családi veszekedést látunk, ahol az apa ellen szövetkezik anya és lánya. Végül a jelenetnek úgy lesz vége, hogy a családfő kivonul, és azt mondja: “…na ezt még megbánjátok, majd én megmutatom, ki az úr ebben a házban…”
Snitt után az apa bemegy Aladár szobájába, ahol először a fia megpróbálja lerázni, miszerint nem ér rá. Mézga Géza már ekkor is ideges, majd később, amikor fiacskája becsmérlő szavakkal illeti fotózási tudását, elhangzik szájából a mondat: “Pofont akarok adni neked!” Szerencsére Aladár elhúzódik előle, és azt mondja:  “Nem értek egyet a nevelési módszereiddel!”

Rengeteg hasonló szituáció fordul elő az epizódokban, folyamatos a feszültség. Mert miféle családi kommunikáció zajlik közöttük? Egyik családtag sem adja meg a tiszteletet a másiknak. Az apa az említett részben Aladárnál pofonnal kíván érvényt szerezni akaratának. A gyerekek feleselnek szüleiknek, sőt egymást is folytonosan becsmérlik. Paula állandóan lesajnálóan beszél férjéről, ráadásul minden rész végén elhangzik a “Miért is nem mentem inkább Hufnágel Pistihez feleségül?” refrén.

Gondolom, hogy 1968-ban, amikor elkészült az első rész, még másmilyenek voltak a családi szerepek, de nem hiszem, hogy a “papa, mama, gyerekek, csupa szív, szeretet”  így néz ki, bármilyen évszámot is írjunk.

Reklámok

2 hozzászólás

Kategória: poronty

2 responses to “Gáz a Mézga?

 1. Hufnágelné

  És ha azt mondom: La famiglia Mezil? Mutatom a linket is: http://www.youtube.com/watch?v=hxmF2aSWoms
  Azt hiszem, a Mézga/Mezil família a legismertebb magyar család a kék bolygón és azon túl 🙂

  Egyébként a Frakk (a macskák réme) is elég furcsa képet fest egy átlagos nyugdíjas házaspárról… Az egyik részben az eb és Károly bácsi kocsmázni mennek, gyakorlatilag végigpiálják az öt perces epizódot. 🙂

 2. Csili

  Valóban elgondolkodtató!
  Részemről beadnám így ahogy van a családi kommunikáció dolgozatomnak 🙂
  A szomszéd bácsi szerinted milyen vallású? Az ő karaktere sem véletlenül volt olyan amilyen…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s